Vill du bli volontär?

Vill du vara en viktig del av ett större sammanhang, fokuserat på att förmedla medkänsla och erbjuda stöd, och samtidigt ge dig värdefull kompetens för ditt yrkesliv och personlig utveckling?

Vill du göra skillnad för brottsutsatta, vittnen och anhöriga? Du behöver inte vara något proffs – du behöver vara en bra medmänniska som lyssnar, bekräftar och förstår. Kunskapen du behöver kommer du få i vår grundutbildning.

Då kanske ett volontärt uppdrag som stödperson inom Brottsofferjouren är något för dig!

Två olika uppdrag

Stödjare via telefon:

Uppdraget går ut på att ringa upp personer som gjort en polisanmälan och bett om stöd från brottsofferjouren. Den som drabbats av brott kan behöva hjälp och tid att bearbeta vad som hänt. Ofta upplever den drabbade att hen har förlorat kontrollen över sitt liv. Det kan då vara avgörande att ha en person att prata med. En person som kan ge råd och stöd. Stödpersonerna lyssnar och bekräftar den drabbade. Som stödperson kan man också vara ett stöd vid kontakt med sjukvård och myndigheter, eller hjälpa till med information om rätten till skadestånd.

Stödjare i Södertälje tingsrätt.

Uppdraget går ut på att ge stöd till målsäganden och vittnen i Södertälje tingsrätt. Personer som blivit kallade till tingsrätten får information om tid och plats för rättegång, men inte något vidare stöd. Många upplever att de känner sig utelämnade och nervösa inför rättegången. Stödpersonerna i tingsrätten finns för att ge stöd, informera om hur rättegången kommer att gå till och erbjuda praktisk hjälp.

I alla uppdrag i Brottsofferjouren har vi tystnadslöfte och stödet bygger på empati.

En stödperson är en person som:

  • är stabil
  • är en god lyssnare
  • kan ta emot och hantera brottsoffrets känslor
  • har medkänsla och kan sätta gränser för att inte uppslukas av offrets lidande och svårigheter
  • förstår och respekterar tystnadslöfte

Som stödperson i tingsrätten måste du kunna engagera sig under dagtid, då rättegångarna hålls. Stödperson via telefon utförs när det passar för dig. Dag, eller kvällstid. Det finns också möjlighet att ringa hemifrån.

Hur blir jag stödperson i tingsrätt eller via telefon?

För att bli volontär måste du ha fyllt 20 år. Vi bokar in en tid för intervju där vi berättar mer om vad uppdraget innebär och du kan berätta mer om dig själv. Vi gör sedan ett urval av kandidater till grundutbildningen som är obligatorisk. Urvalet baseras på personlig lämplighet, du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet eller utbildning, kunskapen som behövs får du i vår grundutbildning och praktik.

Grundutbildningen består av 30 föreläsningstimmar och därefter följer praktik med en erfaren stödperson/vittnesstöd. Vi kommer även be dig om ett utdrag från belastningsregistret.

Fyll i formuläret nedan om du är intresserad av ett uppdrag i Brottsofferjouren!